Elektrische kachel
Analyse infrarood

Wat zijn de nadelen van infrarood verwarming? Een analyse van de beperkingen van deze verwarmingsmethode

Omdat de energiekosten alleen maar verder oplopen, zijn veel mensen op zoek naar alternatieve methoden om te zorgen voor goede verwarming in huis of op kantoor. Daarbij komen allerlei methoden voorbij, zoals bijvoorbeeld infrarood verwarming. Je leest dan ook veel over de pluspunten van deze methode. Wat zijn de nadelen van infrarood verwarming? Wanneer je een echt goed beeld wilt vormen om een keuze te maken, dan moet je natuurlijk ook weten wat de minpunten zijn. Maak je geen zorgen, want wij bespreken de zaken met je in dit artikel!

Je ziet dus al dat er nadelen op verschillende vlakken zijn. Wanneer je deze punten eens rustig langsloopt, kan je goed bepalen of ze ook echt ongunstig zijn voor jou of juist niet.

Het is natuurlijk niet zo dat er alleen maar nadelen te noemen zijn. We hebben dit artikel specifiek gemaakt om ook duidelijkheid te geven over wat er allemaal niet zo aantrekkelijk is aan deze methode van verwarmen. Je moet dit natuurlijk wel tegenover de pluspunten zetten. Juist dan krijg je een eerlijk en uitgebalanceerd beeld en kan je een goede keuze maken voor jouw situatie.

Zelf ziet ik infrarood verwarming vooral als een goede aanvulling. Dit noemen ze tegenwoordig ook wel een bijverwarming. Wanneer je deze kachel gebruikt om snel een woning op te warmen, dan hoef je niet 2 uur te wachten tot je cv eens is opgestookt. Dat maakt het allemaal een stuk gemakkelijker en ook nog eens flink comfortabeler in je eigen woning.

Wat zijn de nadelen van infrarood verwarming?

Positioneren is lastig

Infrarood verwarming staat erom bekend dat het heel gericht warmte afgeeft. Wanneer jij dus niet in de juiste lijn zit, dan merk je er ook niets van. Het is dus heel belangrijk om alles op de juiste wijze te dimensioneren en positioneren. Het kan best wel even duren voor je de perfecte plek in de kamer hebt gevonden voor de verwarming. Dan moet er ook nog eens niets veranderen, want dan kan je direct weer opnieuw beginnen.

Nog meer draden in huis

Infrarood verwarming werkt op elektriciteit. Dit kan vooralsnog niet draadloos. Dus is het belangrijk om de bedrading goed op orde te hebben. Dit brengt ook gelijk een belangrijk nadeel met zich mee. Het betekent ook dat er nog meer draden in huis moeten worden getrokken. Het is natuurlijk maar de vraag of je nog ruimte in je kabelgoot hebt. Ook is het de vraag of dit wel handig is als je de kachel wilt kunnen verplaatsen. Dit heb je met cv natuurlijk allemaal niet.

Besparing is niet altijd optimaal

Er wordt vaak gesteld dat je veel voordeliger uit bent wanneer je voor infrarood verwarming kiest. Je moet dit allemaal wel in het juiste perspectief zien. Je moet wel gewoon energie verbruiken voor de elektriciteit. Dit kan ook wel flink oplopen wanneer je alles op een goede manier wilt verwarmen. Dit is niet in elke situatie de beste optie. Er zijn ook gewoon woningen en kantoren waar dit helemaal niet zo voordelig uitpakt. Zorg dus wel dat dit goed is berekend voor je de keuze maakt.

Niet altijd even mooi

Wanneer je de infrarood verwarming gaat plaatsen, dan doe je dat met panelen op de muur of aan het plafond. Of je doet het met een stand-alone model. In alle gevallen is het zo dat er weer een element bij komt in je kamer. Dit kan weliswaar een designverwarming zijn, maar dan nog kan het zo zijn dat je kamer er uiteindelijk niet mooier op wordt. Dit is wel een reden om er dan toch maar niet voor te kiezen. Je hebt niet voor niets zoveel aandacht aan je inrichting besteed.

Vooral geschikt voor duurzame woningen

Het laatste nadeel is ook meteen het meest onderbelichte minpunt. Infrarood verwarming werkt het best in energiezuinige huizen. Woningen die verduurzaamd zijn door optimale isolatie zijn hier het beste voorbeeld van. Wanneer de warmte gemakkelijk kan ontsnappen, dan kan de infrarood verwarming daar eigenlijk niet tegenop. Heb je jouw woning dus niet eerst op andere manieren duurzaam gemaakt? Dan heeft deze verwarming eigenlijk nog geen zin.

Veelgestelde vragen: wat zijn de nadelen van infrarood verwarming?

Hoe lang duurt infrarood verwarmen?

Verwarmen met infrarood gaat heel snel. Je stookt binnen een paar minuten de ruimte warm. Een nadeel is wel dat deze warmte ook weer net zo snel vervliegt als je de verwarming uit zet. Zeker wanneer je niet goed geïsoleerd hebt.

Is infrarood verwarming gevaarlijk?

Of infrarood verwarming gevaarlijk is, hangt af van het gebruik. Infrarood is natuurlijk hetzelfde als zonlicht. Pas dus op met direct contact met de ogen. Ook kan je verbranden als je er te lang te dichtbij gaat zitten. Dit moet je voorkomen.

Zijn er andere opties?

Er zijn voldoende andere opties dan infrarood verwarming. Dit zegt echter lang niet altijd veel. Het hoeft niet zo te zijn dat andere opties voor jou beter zijn dan infrarood. Het is juist belangrijk om goed te bepalen wat het best werkt.

Conclusie

Wat zijn de nadelen van infrarood verwarming? Wanneer je jouw woning wilt verwarmen op een andere manier, dan kan infrarood daarvoor een optie zijn. Alleen moet je huis dan wel goed duurzaam zijn, anders kan het averechts werken. Ook moet je rekening houden met minder mooie elementen en meer kabels in huis. Dat maakt het er niet mooier en rustiger op in huis. Zeker ook omdat de juiste plek bepalen heel belangrijk is voor de goede werking van de infrarood verwarming. Pas ook op, want het is niet zo dat je hier altijd maximaal mee zal besparen. In veel gevallen is dit zelfs helemaal niet zo. Zorg dus dat je alle zaken goed op orde hebt. Heb jij een woning die goed geschikt is voor infrarood verwarming? Dan kan je er je voordeel mee doen!

Avatar foto

Gerard Dekker