Elektrische kachel
Pelletkachel

Wat is een pelletkachel en hoe werkt het?

Veel mensen zijn op zoek naar alternatieve manieren om woningen en kantoren te verwarmen. Dat kan dan ook op allerlei manieren. Dit hangt ook maar net af van de insteek die je ermee hebt. Eén van de vele vormen van verwarmen die er is, is door de verbranding van pellets met een daarvoor bestemde kachel. Wat is een pelletkachel en hoe werkt het? Wanneer je antwoord hebt op deze vragen, dan kan je zelf ook bepalen of het voor jou een manier is om je woning of kantoor te verwarmen. We hebben het met plezier voor je uitgezocht voor dit artikel!

Omdat energie duur is tegenwoordig zijn alternatieve vormen van verwarmen heel interessant. Ook pelletkachels vallen daar dus onder. Lees snel verder in dit artikel om een beeld te vormen!

Laten we voorop stellen dat in deze kachels verbranding een belangrijke rol speelt. Dit is voor sommige mensen dus geen optie omdat ze op zoek zijn naar meer duurzame opties om te verwarmen. Wanneer je tot die groep behoort, dan is dit dus op voorhand al geen goede optie voor jou om voor te gaan. In andere gevallen kan je echter wel een voordeel halen uit deze kachel.

Ik heb zelf geen ervaring met de pelletkachel. Mijn buurman heeft er echter wel één geïnstalleerd en gebruikt die ook regelmatig. Met name wanneer de eerste kou het land binnenkomt na een hete zomer. Het is interessant om te zien hoe hij dan met de kachel en de pellets aan de slag gaat en wat voor plezier hij hieraan beleeft. Het is wel belangrijk om dat toch ook even mee te geven.

Alles over de pelletkachel

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is eigenlijk een gemoderniseerde variant op de houtkachel. Dat is de kachel die gebruikt werd om gebouwen te verwarmen voordat centrale verwarming werd uitgevonden. Het hout is echter door de jaren heen wel minder belangrijk geworden. Daar zijn de pellets voor in de plek gekomen. Dit zijn de kleine geperste korrels hout die je gebruikt om de kachel mee te laten branden. Je leest hierna hoe dit precies werkt.

Hoe werkt een pelletkachel?

In een pelletkachel zit een reservoir. Daar doe je de pellets in. De pellets worden langzaam naar het brandbakje gebracht door een simpel schroefsysteem. Zo wordt altijd de juiste hoeveelheid verbrand en heb je een gelijkmatige doorvoer van de pellets om de kachel te laten branden. De verbranding gebeurt met de hulp van de automatische ontsteking. Door de verbranding ontstaat de warmte die benut wordt om een woning, kantoor of ander pand te verwarmen.

Kan een pelletkachel de cv vervangen?

Vervangen is niet het goede woord. Een pelletkachel kan echter wel onderdeel van een cv-installatie worden. In plaats van het gebruik van een gasketel gebruik je dan een pelletkachel om de installatie te verwarmen. De warmte stroomt dan in een gesloten waterleidingnet door de radiatoren in de verschillende kamers van het pand. Om op die manier te zorgen dat het overal lekker behaaglijk en warm wordt. Zo kan je de verwarming dus toch centraal aansturen.

Wat zijn belangrijke voordelen?

Enkele van de belangrijke voordelen van de pelletkachel liggen natuurlijk voor de hand. Zo kan je er bijvoorbeeld mee op je stookkosten besparen. Ook is deze gemakkelijk in gebruik. Daarnaast kan je zeker zijn van een hoog rendement tot zelfs boven 90%. Daarnaast is het zo dat de pellets erop gemaakt zijn om volledig te verbranden. Dat betekent dus dat er wel heel weinig rommel achterblijft en je daar dus ook nauwelijks omkijken naar hebt wanneer je klaar bent met stoken.

Wat zijn belangrijke nadelen?

Er zitten natuurlijk ook enkele belangrijke nadelen aan het gebruik van een pelletkachel. Zo is het best duur. Je moet deze eerst installeren en dan moet je ook voortdurend investeren in pellets. Er is ook wel wat onderhoud aan. Meer dan bijvoorbeeld aan een cv-installatie nodig is. Daarnaast kan het geluid maken. Dit is voor sommige mensen zijn, maar sommige mensen kunnen zich er ook behoorlijk aan storen. Dit moet je dus net zo goed meewegen in je keuze.

Veelgestelde vragen: wat is een pelletkachel?

Kan een pelletkachel goedkoper stoken?

Een pelletkachel kan niet goedkoper stoken dan wanneer je op gas of olie stookt. Wanneer je het allemaal omrekent, dan ben je zelfs iets duurder uit wanneer je deze kachel gebruikt. De uitstoot is echter juist weer wel wat minder groot. Dat kan ook meewegen in je keuze.

Waar plaats je de pelletkachel?

De pelletkachel plaats je bij voorkeur op een centrale plaats. Dit is altijd handig, maar zeker wanneer je deze gaat aansluiten op je radiatoren als onderdeel van je cv. Het is namelijk wel belangrijk dat je de kachel goed kan bedienen en dat je het makkelijk maakt als je deze gaat vullen.

Heb je een schoorsteen nodig?

Het is inderdaad nodig om de schoorsteen en de pelletkachel op elkaar aan te sluiten. Je moet immers de rookgassen op een goede en veilige manier afvoeren. Daarvoor heb je dan dus wel een goede schoorsteen nodig. Kijk altijd eerst of dit ook wel goed mogelijk is in jouw pand.

Conclusie

Wat is een pelletkachel? Dit is een kachel die je kan vergelijken met de klassieke houtkachel, maar dan op moderne wijze. Het is namelijk een systeem waarbij je speciale houtkorrels gebruikt voor verbranding. Op die manier kan je voor warmte in een pand zorgen. Het is mogelijk om dit systeem aan te sluiten op je cv-installatie. Zo kan je het hele pand ermee verwarmen. Er zijn voordelen aan de pelletkachel, zoals het gemak. Er zijn ook nadelen aan de pelletkachel, zoals bijvoorbeeld de mate van onderhoud. Het is daarom belangrijk om er goed zeker van te zijn dat de voordelen tegen de nadelen opwegen in houw specifieke situatie. Wanneer dat het geval is, dan kan je dus door met de pelletkachel te werken jouw woning of kantoor verwarmen.

Redactie