Elektrische kachel
Verbruik elektrische kachel

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische kachel? 2024

Is een elektrische kachel zuinig in gebruik? Het is een logische vraag in een tijd dat de energieprijzen flink stijgen. Het antwoord is uiteraard van meerdere factoren afhankelijk. Wat verbruikt een elektrische kachel eigenlijk? Is een elektrische kachel duur in verbruik? Hieronder lees je daar meer over.

Hoeveel verbruikt een elektrische kachel?

Hoeveel kwh verbruikt een elektrische kachel? Het verbruik van een elektrische kachel bereken je op basis van het vermogen. Een elektrische kachel van 2000 watt verbruikt op vol vermogen per uur 2 kWh en voor een kachel van 3000 watt is dat 3 kWh. Een kWh is de eenheid waarin energiemaatschappijen elektriciteit afrekenen. Wat kost een elektrische kachel van 2000 watt? Aan de hand van het tarief per kWh van jouw leverancier kan je dus berekenen hoeveel een uurtje gebruik van een kachel van 2000 watt op vol vermogen kost. 

Is een elektrische kachel zuinig in het verbruik?

Maar is een elektrische kachel nu zuinig in het gebruik of verbruikt een elektrische haard veel stroom? Het verschil met een kachel die fossiele brandstof gebruikt, is dat gas, petroleum of hout wordt verbrand en de verbrandingsgassen via een schoorsteen moeten worden afgevoerd. Daarmee verdwijnt ook een deel van de energie de atmosfeer in met daarbij ook nog schadelijke effecten voor het milieu. Een elektrische kachel zet de elektriciteit voor 100% om in warmte. Een elektrische kachel gaat dus zuiniger om met energie dan andere soorten kachels. 

Zuinige elektrische kacheltjes

Bij het omzetten van elektriciteit in warmte maakt het niet uit in hoeverre je een luchtverhitter (convector, ventilatorkachel of oliegevulde kachel) of een straalkachel gebruikt. Er zijn nauwelijks of geen verliezen bij de omzetting van de energie. Wat betreft het systeem van verwarming is er wel verschil. Een straalkachel verwarmt niet de lucht, maar wel de menselijke huid. Op een terras is een dergelijke manier van verwarming uiteraard zuiniger dan een luchtverhitter. De warmte komt precies waar die moet zijn en wordt niet verwaaid door de wind. Straalkachels zijn daardoor energiezuinig en geschikt voor bepaalde situaties. 

De juiste energiezuinige elektrische kachel kiezen

Hoe zuinig een elektrische kachel is hangt verder uiteraard ook af van het merk dat je koopt. De ene kachel verwarmt nu eenmaal beter dan de andere. Omdat het proces van omzetting van stroom in warmte niet echt erg complex is, moet je vooral de goede keuze maken als je op zoek bent naar een zuinig elektrisch kacheltje. Met te weinig vermogen krijg je een kamer nooit comfortabel en constant op vol vermogen moeten werken, beperkt de levensduur van de kachel ook. Een elektrische kachel met meerdere verwarmingsstanden is meer effectief en dus zuinig indien je deze in meerdere kamers wil gebruiken. 

Is bijverwarming elektrisch zuinig?

De meeste elektrische kachels zijn bedoeld om incidenteel de kilte uit een ruimte te verdrijven. Daarvoor voldoet een ventilatorkachel zonder veel poespas in het algemeen als een zuinige kachel. Gebruik je een elektrische kachel als meer permanente bron van (bij)verwarming dan zijn een thermostaat en een timer belangrijke toevoegingen om een kachel energiezuinig te gebruiken. Ook hierbij is de keuze een beetje afhankelijk van je eigen gedrag. Er zijn ook moderne kachels met sensoren die uitschakelen als er een raam wordt opengezet of zelfs wanneer jij de badkamer verlaat met de kachel nog aan.

Tenslotte zijn er nog de sfeerhaarden die realistisch een houtvuur in diverse stadia kunnen nabootsen. Indien het uitsluitend om het schouwspel gaat, zijn deze elektrische haarden met led technologie bijzonder energiezuinig en verbruiken nauwelijks meer dan een schemerlamp.

Avatar foto

Gerard Dekker